Репродуктивно здраве > Хранене и захранване на бебето и детето

Рецепти за бебета и малки деца

<< < (2/15) > >>

Verdi:
Супа от праз лук със сирене
(подходяща за бебета над 6-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
30 г сирене, 1 стрък праз лук, 1 картоф, 1 ч. л. краве масло, 1 щипка сол

Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета. Празът се реже наситно.
2. Маслото се слага в малка тенджера и се загрява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват при разтопеното масло и се разбъркват.
4. В тенджерата се наливат 500-600 мл гореща вода и зеленчуците се задушават до готовност. Могат да се поръсят с щипка сол.
5. Сварените зеленчуци се пасират заедно със сиренето и супата е готова за консумация.


Крем супа от зеленчуци
 (подходяща за бебета над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
3-4 розички карфиол, 1 стрък праз лук, 1 морков, 1 картоф, 1 чушка, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Маслото се слага в тенджера, сипва се празът и се задушава, докато маслото се разтопи.
3. Веднага след това в тенджерата се налива 1 с. л. вряла вода.
4. Празът се сварява на тих огън под капак.
5. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета.
6. Чушката и морковът се почистват и се нарязват надребно. Карфиолът се накъсва на розички.
7. Зеленчуците се сипват при сварения лук.
8. В тенджерата се наливат около 500 мл вряла вода и супата се вари до готовност.
9. Сварените зеленчуци се свалят от котлона и се пасират.
10. След като се охлади, супата е готова за сервиране.


Пюре с пилешко месо
(подходяща за бебета над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
30-40 г пилешки гърди, 40 г ориз, 1/2 морков, 1/4 стрък праз лук, 2 стръка магданоз, 2 ч. л. зехтин, малка щипка сол
 
Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно, а морковът се настъргва на ситно ренде.
2. В тенджера леко се загрява зехтинът, сипва се морковът и се задушава за кратко (около 1 минута).
3. Прибавя се нарязаният праз лук и веднага след това се наливат 2 с. л. гореща вода.
4. Месото се нарязва на малки парченца и се добавя към зеленчуците.
5. Наливат се около 140 мл вода, поръсва се с нарязан наситно магданоз и по желание се добавя щипка сол.
6. След това се сипва оризът и се вари до готовност.
7. Свареното ястие се пасира леко и е готово за сервиране.

Verdi:
Супа от зеленчуци
(Педиатърът д-р Антоанета Антонова съветва супата да не се застройва за деца под 1 година)

Списък на необходимите продукти:
(за 4 порции)
1 домат, 1 морков, 1 картоф, 1/2 глава лук, 1 парче целина (30 г), 1 с. л. грис, 1 малка щипка сол
за застройката:
1 яйце, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
1. Лукът, морковът и целината се почистват, измиват се и се нарязват надребно.
2. Картофът се обелва и също се нарязва на малки парчета.
3. Зеленчуците се сипват в тенджера под налягане.
4. Наливат се 4 ч. ч. вода, тенджерата се затваря и след като водата кипне, зеленчуците се варят около 5 минути.
5. Доматът се обелва, нарязва се надребно и се прибавя към сварените зеленчуци. Сипва се грисът и се вари още 5 минути.
6. Брашното за застройката се сипва в купа, залива се с млякото и се разбива.
7. Добавя се яйцето и всичко се разбърква добре.
8. Постепенно се налива от бульона на супата, докато температурата на двете течности се изравни.
9. Сварената супа се пасира. От нея се отделя един черпак (около 80 мл) за бебето над 10-месечна възраст. За възрастните и децата над 1 годинка супата се застройва.


Рагу от риба
(подходяща за деца над 10-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
120 г филе от бяла риба (хек), 1 морков, 1 картоф, 1 домат, 1/2 глава лук, 2-3 стръка копър, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Доматът и картофът се обелват и се нарязват надребно заедно с почистените морков и целина.
2. Маслото се слага в тенджера и се разтопява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват в разтопеното масло и се задушават 1 минута.
4. След това зеленчуците се заливат с 1 пръст гореща вода (колкото да ги покрие) и се задушават до готовност.
5. Рибата се накъсва на малки парчета и се намачква с вилица. Прехвърля се в тавичка заедно със задушените зеленчуци.
6. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна. Накрая се поръсва с нарязания наситно копър и е готово за консумация.


Телешко със зеленчуци
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
150 г замразен зелен фасул, 50 г телешки шол, 1 резен целина (30 г), 1 малък картоф, 1 морков, 1/2 глава лук, 2-3 стръка магданоз, 1 ч. л. краве масло (15 г)

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на парчета, лукът – наситно. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното месо и се задушава за кратко.
2. Прибавя се лукът и веднага се залива с гореща вода (колкото да покрие продуктите). Вари се в тенжера под налягане до готовност.
3. Обеленият картоф и целината се нарязват надребно.
4. Морковът се почиства и също се нарязва на малки парченца.
5. Нарязаните зеленчуци се прибавят към телешкото заедно със зеления фасул. След като налягането в тенджерата се вдигне, продуктите се варят още 10 минути.
6. Когато е готово, ястието се пасира. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.

Verdi:
Пюре със спанак
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
60 г спанак, 1 картоф (30 г), 1 морков (30 г), 30 г ориз, 30 г сирене

Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се настъргва на по-едро ренде.
2. Морковът се почиства и също се настъргва.
3. Зеленчуците се слагат в тенджера, задушават се за 30-40 секунди и се сипва оризът.
4. Наливат се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва.
5. Измитият и отцеден от водата спанак се нарязва наедро.
6. Нарязаният спанак се прибавя в тенджерата при останалите продукти и се задушава до кулинарна готовност.
7. Накрая ястието се пресипва в каната на пасатор, добавя се сиренето и всичко се пасира.


Оризова каша с банан
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 банан
4 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
1. Оризовата каша се сипва в купичка и се залива със 100 мл вода.
2. Разбърква се и се оставя да престои известно време, за да набъбне.
3. Бананът се обелва и се намачква.
4. Намачканият банан се залива с кашата и се разбърква, за да се смесят добре.

Verdi:
Рецепти за домашни пюрета и каши


В повечето страни като първа храна за захранване се препоръчва каша, най-често от ориз. Предпочита се кафявият неполиран ориз, който е по-богат на витамини и баластни вещества, макар че може да се използва и бял полиран. Другите култури, подходящи за приготвяне на каша, са царевица и елда, а след 9 месеца - всички останали житни (пшеница, овес, просо и др.) Кашата от пълнозърнести житни храни е особено богата на витамини от група В, които укрепват нервите. Тя е основната храна на бебето. Може да се приготвя в къщи от прясно смлени житни зърна, като постепенно се дават нови видове жито: първо безглутенови - ориз, царевица, елда, просо и едва след края на първата година пшеница, ечемик и овес. Готовите каши често са смес от няколко вида зърно, съдържат оцветители, ароматизатори, стабилизатори, така че не са подходящи за бебето, ако сте фен на здравословното хранене, още повече, че съдържат повече захар, отколкото бебето има нужда. Някои каши са на пшенична основа (съдържат глутен), така че не са подходящи за малки бебета; други са млечни (съдържат сухо краве мляко), така че могат да предизвикат реакция при предразположени към алергия бебета.

Домашни каши
Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване.
Ако се прави каша от царевица, може да се използва готово фино царевично брашно, което се продава по магазините.
Ако изберете да приготвяте каши от полуготови продукти, можете да си купите оризово брашно (прави се от бял ориз) по диетичните магазини, също овесени ядки, ядки от елда и пшеничени ядки.
Кашата от ядки (овесени, елдени)
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици ядки се слагат в 100-150 мл вряша вода. Вари се за кратко на слаб огън (може да се наложи да разбърквате, за да не изкипи), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Подправя се като кашата от домашно приготвено брашно.
Може да се пробва по-пикантен вариант на житената каша: нарязани подправки, суха мая, безсолен бульон, масло и кисела сметана, зеленчуци. Може да се добави чай от анасон или копър.
В началото кашата се вари, по-късно може да се поднася в прясно състояние, стига житото да е приготвено по гореописания начин. Овесът съдържа най-много желязо; просото, овесът и оризът са най-лесно смилаеми, докато пшеницата и ечемикът се смилат малко по-трудно. Пшеницата и ечемикът предизвикват най-често алергични реакции.
Към края на първата година може да се добавят люспи в кашата, като мюсли. Готовите смески не се препоръчват, защото съдържат захар. След втората година към менюто на бебето може да се добавят бобови растения - те са отличен източник на желязо и белтъчини.
Всички каши могат да се разреждат с кърма или адаптирано мляко, за да станат по-течни и да имат вкус, познат на бебето.
По желание може да се добави малко масло или студено пресован зехтин/олио.

********************************************************
След 6-месечна възраст, когато започне захранването и детският стомах е достатъчно съзрял, за да приема и друга храна освен мляко, може да предложите на бебето домашно плодово пюре. То се приготвя от ябълка, круша, слива, пъпеш, грозде и други сезонни плодове. До 1 годинка не се препоръчват цитрусови плодове (портокал, лимон, мандарина, киви). Добре е до тази възраст да се избягват и праскови и кайсии, които съдържат алергени както по мъхестата си кожа, така и в месестата част от плода.

Плодовото пюре се приготвя, като плодът се измие добре - може използвате топла вода, сапун и четка за отстраняване на всички замърсявания и химикали, които могат да се намират по външната кора или обвивка. Плодът се обелва добре, отстранява се костилката, нарязва се на подходящи парчета и се пасира с кухненски робот, блендър или пасатор.
По подобен начин, но с последващо изцеждане и отстраняване на пулпа се приготвя пресен плодов сок.

********************************************************
Някои родители избират да започнат захранването с домашно зеленчуково пюре. Цвеклото, ряпата, както и тъмнозелените зеленчуци като шотландското зеле и броколи не са подходящи за деца под 1 година, тъй като съдържат много нитрати. Като първи зеленчуци най-вече се предпочитат морковът и картофът, които са със сладникав вкус (отчетете, че могат да запечат бебето).

Домашно зеленчуково пюре се приготвя, като зеленчуците се измият много добре, обелят се старателно и се нарежат на кубчета (около 1 см). Варят се в малко вода (едвам да ги покрие), или на пара. Когато омекнат, се пасират с водата, в която са се варили, и в която са отишли част от витамините им. При сервиране могат да се разредят с кърма или адаптирано мляко.
Също както яденето на възрастните, обикновено бебешкото пюре се състои от един или два основни зеленчука, към които са добавени други - за по-добър вкус. Например, основен зеленчук картоф с добавени морков, лук и зелени подправки; или основен зеленчук ориз с добавени домати и зелени подправки. Зеленчуковите пюрета могат да се подправят със зелени подправки - лук, чесън, магданоз, чубрица, копър, ревен, гьозум и други. Пикантните подправки, както и солта се избягват. В по-голяма възраст (към 11-12 месеца) може да експериментирате с подправки като сладко къри и куркума. Няколко капки студено пресован зехтин ще помогнат за усвояването на мастно-разтворимите витамини в пюрето. Комбинациите на зеленчуковите пюрета са безкрайни, можете свободно да се осланяте на въображението си. Можете да приготвяте почти същите зеленчукови ястия, както и за вас като състав, без запръжка и пикантни подправки.
Според възрастта на бебето, към зеленчуковото пюре може да се добави - примерна схема - обезсолено сирене (към 8-9 месец), месен бульон (8-10 месец), жълтък (9 месец), сметана (10-11 месец), кисело мляко (след 9-10 месец).


********************************************************
Домашни месни пюрета и месен бульон
Първи прием на месо се препорчва между 8 и 12 месец на бебето, обикновено след 10-ия. За деца с фамилна обремененост и алергии кат първо месо най-често се препоръчва пуешко и заешко. Ако няма такава опасност, може да се консумира пилешко (за предпочитане без кожа), пуешко, заешко, агнешко и телешко месо. Вътрешности не се предлагат, тъй като съдържат много вредни вещества. Рибата е богата на белтъчини и децата я харесват, но внимавайте за костици. Месото може да се свари отделно и после да се пасира заедно със зеленчуци, или да се вари заедно с тях и да се пасира. При всички положения месото се вари със съвсем малко сол (колкото да уври, а не да е добре за вашия вкус) и без пипер. Ако слагате зрънца черен пипер, ги пребройте преди слагане и след изваждане от бульона, или ги варете в малка тензухена торбичка, за да не се разпилеят.
Когато бебето порастне, месото може да се реже на ситно, вместо да се пасира.

********************************************************
Домашни супи
Домашните супи се приготвят точно както и зеленчуковите и месните пюрета, но с повече вода. Така в тях може да се добави хляб или сухар, когато храните детето.


********************************************************
Салати
Можете да приготвяте салати за бебето, като в началото ги пасирате, а по-късно само ги кълцате на ситно. Можете да комбинирате плодове и зеленчуци (например, ябълка, морков и сварено червено цвекло), или да изберете само плодови или само зеленчукови салати. Подправяйте ги с няколко капки студено пресовано олио или зехтин, за да се усвояват по-добре мастно-разтворимите витамини. След 10-11 месечна възраст можете да ги подправяте с кисело мляко и сметана, можете да добавяте сирене (след 9 месец) или да правите разнообразни заливки.


********************************************************

Консервиране на домашни зеленчукови и месни пюрета
Можете да замразите домашни зеленчукови и месни пюрета, които да размразявате, когато нямате време да готвите за бебето; или да направите разнообразен асортимент от пюрета, които да редувате в различните дни, по този начин бебето има разнообразно меню, а вие готвите веднъж седмично или веднъж на две седмици.
Вакуумиране
След сваряване на зеленчуците (и месото, ако пюрето е месно) се пасират, докато са още горещи. Ако се налага, може да се подгрее допълнително. Докато сместа е вряла, се насипва в подходящи бурканчета на винт (тип старите "Ганчев"), бурканчетата се обръщат с дъното нагоре върху топлоустойчива повърхност и се оставят да изстинат. Капачките вакуумират и 'дръпват'. След като изстинат, се надписват (съдържание и дата) и се нареждат във фризера, камерата или навътре в хладилника. Ако някое бурканче не е вакуумирало, може сместа вътре да се подгрее още веднъж и да се обърне с нова капачка, ако се налага смяна, или просто да се остави по-напред във фризера/камерата/хладилника за по-скорошна консумация.
При замръзване пюрето увеличава малко обема си, затова винаги оставяйте 1 см място от ръба на бурканчето.
Замразяване на кубчета
Зеленчуците се измиват, обелват и нарязват. Сваряват се поотделно или смесени, в зависимост какво искате. Докато са топли, се пюрират с пасатор, насипват се във формички за лед и се слагат за няколко часа във фризера. След като замръзнат, се изваждат, разпределят се по торбички и се надписват (съдържание и дата). Когато искате да размразите, вадите от предната вечер желаните зеленчуци, и ги оставяте в подходящ съд в хладилника да се размразят. На следващия ден ги притопляте и ако се нагала, ги пюрирате отново. Сложете добавки по вкуса на детето (кърма, мляко, сметана, сирене).
По същия начин можете да приготвите месо, зеленчуков и месен бульон на кубчета, които да размразявате и да смесвате с храната на детето.

Източник: Рецепти за домашни пюрета и каши

Verdi:
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:

Пюре с броколи и сирене
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
70-80 г броколи, 50 г сирене, 1 картоф, 30 мл адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
1. Броколите се накъсват на розички, картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
2. Зеленчуците се сваряват на пара.
3. Сиренето се залива с вода и се оставя да престои, за да се обезсоли.
4. Сварените броколи и картофи се слагат в купата на пасатор.
5. Добавя се обезсоленото сирене, налива се адаптираното мляко и се пасира, докато се получи еднородна смес.

Каша от грис
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
150 мл разтворено сухо мляко, 1 ябълка, 3 с. л. пшеничен грис, 1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Сухото мляко се сипва в тенджерка, залива се с вода и се кипва.
2. След това се прибавя грисът, (съотношението между течност и грис е 3 към 1) и се вари 2-3 минути, като се бърка непрекъснато.
3. Ябълката се обелва и се настъргва на ренде.
4. След като грисът се охлади, се прибавят настърганата ябълка и маслото. Бърка се, така че да се получи хомогенна смес.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия